Hoe maak ik echt rotan weerbestendig en is dat überhaupt mogelijk?

Geplaatst op 05-07-2022

Weerbestendig rotan

Of je rotan weerbestendig kunt maken is niet met een duidelijk "Ja" te beantwoorden. Het hangt af van hoe het materiaal is verwerkt en aan welk weer het wordt blootgesteld. Algemeen: rotan is bij verwerking niet weerbestendig en niet geschikt voor gebruik in tuinmeubelen buiten.

Tuinmeubelen schilderen

Tuinmeubelen zijn meestal weerbestendig met een simpele truc. Het hout is gewoon gelakt. Het kiezen van de juiste verf is hierbij belangrijk. Dit kan gekleurd of kleurloos zijn. Zeker blanke lakken zijn het meest geschikt om de structuur van het materiaal zichtbaar te houden. Voor exemplaren die al licht verweerd zijn, zal eerder een gekleurde lak worden gebruikt.

Weerbestendige lak voor rotan meubelen?

Het behandelen van rotanhout met vernis is problematisch omdat rotan een flexibel materiaal is. Na verloop van tijd ontstaan ​​er scheuren en dringt vocht het materiaal binnen. In tegenstelling tot andere houtsoorten, zoals teak, is dit voor rotan dodelijk omdat het opzwelt en onbruikbaar wordt. Mocht u toch echt rotan aan het weer blootstellen, gebruik dan geen rotanweefsel (wicker) maar rotanmeubels gemaakt van hele rotanbuizen, zoals papasan fauteuils.

Weerbestendige oude rotan meubelen

Wilt u oude rotan meubelen die u niet meer nodig heeft in de tuin of op het terras gebruiken? Dan moet je ze zeker schilderen of lakken. Uiteindelijk is het voor beide varianten van belang dat de juiste verf wordt gekozen. Deze mag niet helemaal vast worden, maar moet ook na droging een zekere flexibiliteit hebben. Dit zorgt ervoor dat er bij gebruik van het meubel geen scheuren in het lakwerk kunnen ontstaan. Vocht kan dan niet binnendringen en de levensduur van het meubel wordt verlengd. Bijzonder praktisch is dat de meubelen ook makkelijk schoon te maken zijn omdat ze afwasbaar zijn.